Aktualności
Aktualności Oddziałów
Profilaktyka osteoporozy - Środa z Profilaktyką w OW NFZ
Osteoporoza: „cichy złodziej kości” - jest chorobą niewidoczną i podstępną. Polega na stopniowym zanikaniu tkanki kostnej. Pierwszym jej objawem jest złamanie. Czy można jej zapobiec?
Według Raportu NFZ o zdrowiu. Osteoporoza, w Polsce choruje na osteoporozę ok. 2,1 mln osób, z czego 1,7 mln to kobiety. Wartość refundacji świadczeń z powodu złamań, które najczęściej przypisywane są osteoporozie w 2018 roku, wyniosła 476 mln zł.
Czy jesteś w grupie ryzyka?
Są czynniki ryzyka zachorowania na osteoporozę, na które nie mamy wpływu, ale i takie, które możemy modyfikować.
- W jaki sposób możesz zapobiegać osteoporozie, już od najmłodszych lat?
- Dlaczego w diagnostyce osteoporozy zalecane jest badanie densytometrii i na czym polega?
- Jak aktywność fizyczna wpływa na nasze kości?
- Które produkty spożywcze uwzględnić w diecie by wzmocnić kości, a których lepiej unikać?
W profilaktyce osteoporozy najważniejszy jest ruch!
Pamiętaj, aby poświęcić 30–60 minut dziennie na aktywność fizyczną. Dopasuj ją do swojego wieku i sprawności. Dobrze zaplanowany trening zmniejsza ryzyko złamań kości. Mocne mięśnie stabilizują postawę ciała i eliminują ryzyko upadku. Może to pomóc uniknąć złamań osteoporotycznych.
Czym skorupka za młodu…
Do ok. 30 r.ż. gromadzimy w kościach zapas wapnia, który nazywamy szczytową masą kostną. To najistotniejszy okres dla naszych kości.
Jeśli chcesz zapobiegać osteoporozie jedz produkty bogate w wapń:
- mleko
- sery
- jogurty
- maślanki
- kefiry
- twarożki.
Wybieraj duże ilości świeżych lub gotowanych warzyw i owoców. Nie rezygnuj z tłustych ryb morskich, zawierających kwasy omega-3. Sięgając po pieczywo, wybieraj razowe, wieloziarniste.
Dobrym źródłem wapnia w diecie są także:
- ryby (np. sardynki, szprotki)
- sezam, migdały, orzechy, mak
- soja, fasola, ciecierzyca, groch
- natka pietruszki, koperek, czosnek
- szpinak, brukselka, kapusta.
Zrezygnuj z wyrobów mięsnych konserwowanych fosforanami. Nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego.
Jedz zdrowo! żyj zdrowo!
Gotowe i zdrowe przepisy znajdziesz na portalu https://diety.nfz.gov.pl
M.in. o tym, jak zadziałać profilaktycznie dowiedzą się Państwo z lektury materiałów edukacyjnych, przygotowanych przez ekspertów Narodowego Funduszu Zdrowia:
Profilaktyka osteoporozy - MATERIAŁY EDUKACYJNE
Zapraszamy również do obejrzenia filmu na kanale Akademia NFZ, gdzie o profilaktyce mocnych kości, diagnostyce osteoporozy i zdrowym stylu życia oraz dlaczego dzieci powinny ćwiczyć na lekcji w-f, mówi prof. Tomasz Blicharski, zastępca Kierownika Kliniki Ortopedii i Rehabilitacji w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 4 w Lublinie.
Środy z Profilaktyką
To cykliczna akcja Narodowego Funduszu Zdrowia, dedykowana profilaktyce chorób i promocji zdrowia. To dzień regularnej edukacji zdrowotnej.
Każda środa to inny, ważny aspekt naszego zdrowia. Szeroko współpracujemy z organizacjami pacjenckimi. Edukujemy osoby w różnym wieku, także osoby starsze, które jeszcze nie potrafią odnaleźć się w życiu z chorobą.
Zagadnienia „Śród z profilaktyką” powiązane są z najważniejszymi ogólnopolskimi lub międzynarodowymi inicjatywami prozdrowotnymi (np. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą) oraz tematami kluczowymi dla NFZ (otyłość i cukrzyca, obecne i nowe programy profilaktyczne, raporty NFZ oraz kampanie edukacyjne).
Formuła akcji ma na celu zachęcać pacjentów do działania, popularyzować i wspierać postawy prozdrowotne, uczyć odpowiedzialności za własne zdrowie, zacieśniać współpracę z organizacjami pacjenckimi, a także budować pozytywny wizerunek NFZ wśród pacjentów.