Aktualności
Aktualności Oddziałów
Świadomy konsument - Środa z Profilaktyką w OW NFZ
STRONA W TRAKCIE AKTUALIZACJI
Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co należy zwracać uwagę? Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?
7 zasad bezpiecznego przygotowywania potraw
- Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
- Umyj warzywa i owoce.
- Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
- Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
- Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
- Przechowuj jedzenie w lodówce.
- Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.
- Rozmrażaj produkty w lodówce.
- Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.
Środy z Profilaktyką
To cykliczna akcja Narodowego Funduszu Zdrowia, dedykowana profilaktyce chorób i promocji zdrowia. To dzień regularnej edukacji zdrowotnej.
Każda środa to inny, ważny aspekt naszego zdrowia. Szeroko współpracujemy z organizacjami pacjenckimi. Edukujemy osoby w różnym wieku, także osoby starsze, które jeszcze nie potrafią odnaleźć się w życiu z chorobą.
Zagadnienia „Śród z profilaktyką” powiązane są z najważniejszymi ogólnopolskimi lub międzynarodowymi inicjatywami prozdrowotnymi (np. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą) oraz tematami kluczowymi dla NFZ (otyłość i cukrzyca, obecne i nowe programy profilaktyczne, raporty NFZ oraz kampanie edukacyjne).
Formuła akcji ma na celu zachęcać pacjentów do działania, popularyzować i wspierać postawy prozdrowotne, uczyć odpowiedzialności za własne zdrowie, zacieśniać współpracę z organizacjami pacjenckimi, a także budować pozytywny wizerunek NFZ wśród pacjentów.