Aktualności

Aktualności Oddziałów

Świadomy konsument - Środa z Profilaktyką w OW NFZ

29-03-2023

STRONA W TRAKCIE AKTUALIZACJI

Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co należy zwracać uwagę? Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?

7 zasad bezpiecznego przygotowywania potraw

  • Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
  • Umyj warzywa i owoce. 
  • Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
  • Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
  • Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
  • Przechowuj jedzenie w lodówce.
  • Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych. 
  • Rozmrażaj produkty w lodówce.
  • Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.

Środy z Profilaktyką

To cykliczna akcja Narodowego Funduszu Zdrowia, dedykowana profilaktyce chorób i promocji zdrowia. To dzień regularnej edukacji zdrowotnej.

Każda środa to inny, ważny aspekt naszego zdrowia. Szeroko współpracujemy z organizacjami pacjenckimi. Edukujemy osoby w różnym wieku, także osoby starsze, które jeszcze nie potrafią odnaleźć się w życiu z chorobą.

Zagadnienia „Śród z profilaktyką” powiązane są z najważniejszymi ogólnopolskimi lub międzynarodowymi inicjatywami prozdrowotnymi (np. Światowy Dzień Walki z Cukrzycą) oraz tematami kluczowymi dla NFZ (otyłość i cukrzyca, obecne i nowe programy profilaktyczne, raporty NFZ oraz kampanie edukacyjne).

Formuła akcji ma na celu zachęcać pacjentów do działania, popularyzować i wspierać postawy prozdrowotne, uczyć odpowiedzialności za własne zdrowie, zacieśniać współpracę z organizacjami pacjenckimi, a także budować pozytywny wizerunek NFZ wśród pacjentów.

Wszystkie aktualności