Aktualności
Aktualności Oddziałów
Żywienie osób ze stomią - poradnik
Narodowy Fundusz Zdrowia przy współpracy Fundacji STOMAlife przygotował poradnik psychodietetyczny dla osób ze stomią, połączony z praktycznymi przepisami. To niespotykana publikacja na polskim rynku, bo niezwykle staranna w doborze przepisów czy formie ich podania. Dla stomików przeważnie udostępniane są tabele i wydruki diet z przepisami, bez zdjęć, bez objaśnień.
Poradnik zachęca nie tylko do stosowania zdrowej, smacznej, zrównoważonej diety, ale i do celebracji posiłków w gronie rodziny i znajomych – także w restauracjach. Ma na celu uzmysłowienie stomikom oraz osobom borykającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, że nie muszą zamykać się w czterech ścianach swojego domu.
Poradnik ŻYWIENIE DLA OSÓB ZE STOMIĄ
Czym różni się proces trawienia u osoby ze stomią
Potrzeba wytworzenia stomii jest najczęściej konsekwencją występowania nowotworu jelita grubego, chorób zapalnych, polipowatości jelita grubego czy choroby Leśniowskiego-Crohna. Stomia to chirurgicznie wytworzone połączenie części jelita z powierzchnią ciała. W przypadku nieprawidłowej pracy narządu chirurg wycina chory fragment i tworzy nową drogę wypróżniania, znajdującą się na ścianie brzucha. Od tego momentu wypróżnianie oraz wydalanie gazów odbywa się przez wyłonioną stomię.
Co i jak jeść
Zasady diety osób ze stomią nie odbiegają mocno od ogólnych zaleceń zdrowego żywienia. Oczywiście dieta stomika zawsze wymaga indywidualnego podejścia i uzależniona jest od tolerancji poszczególnych składników odżywczych i produktów spożywczych.
Przeczytaj więcej informacji o odżywianiu osób ze stomią w w artykule na stronie pacjent.gov.pl,
Zapraszamy również do zapoznania się z listą organizacji, które współpracują z nami w ramach Forum Organizacji Pacjentów. Warto sprawdzić, jaką pomoc można otrzymać od konkretnej fundacji lub stowarzyszenia.